Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski dla Jana Fetera
2018-02-20
Jan Feter, wieloletni działacz NSZZ „S” Nestle Polska Oddział Kalisz został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski

9 lutego br. w Pałacu Prezydenckim w Warszawie odbyła się uroczystość wręczania odznaczeń państwowych, dla  osób zasłużonych w służbie państwu i społeczeństwu. Wśród wyróżnionych był Jan Feter, który został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi w działalności związkowej . W imieniu Prezydenta RP Andrzeja Dudy odznaczenia wręczył Sekretarz Stanu minister Adam Kwiatkowski.

Jan Feter działał w  zakładowej Solidarności w Kaliskich Zakładach Koncentratów Spożywczych Winiary (obecnie Nestle Polska S.A.) od lat 80-tych. Uczestniczył w strajku w Winiarach, który rozpoczął się  10.09.1980 r. Przez cztery kadencje pełnił funkcję przewodniczącego KZ NSZZ „Solidarność” Nestle Polska SA Oddział w  Kaliszu; był członkiem Zarządu Regionu NSZZ „S” Wielkopolska Południowa oraz Regionalnej Komisji Rewizyjnej; wcześniej pełnił funkcję wiceprzewodniczącego Miejskiej Komisji Koordynacyjnej w Kaliszu, był delegatem na WZDR oraz członkiem Europejskiej Rady Zakładowej Nestle S.A.  ds. informacji i konsultacji.

foto:źródło:http://foto.kprp.pl/do_pobrania/20180209_MIN_odznaczenia_wsluzbie_panstwu_spoleczenstwu