AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówWybory w NSZZ "Solidarność"Szkolenia
Olimpiada Solidarności
2017-10-12
Wygraj indeks i roczne stypendium w ogólnopolskim konkursie historycznym!Olimpiada Solidarności. Dwie dekady historii V edycja

Od 15 września rusza rejestracja szkół do V edycji ogólnopolskiego konkursu historycznego – Olimpiada Solidarności. Dwie dekady historii (1970 – 1990). Dla laureatów I miejsca przewidziane są indeksy na czołowe uczelnie wyższe, natomiast laureaci wszystkich trzech miejsc w nagrodę otrzymają roczne stypendium naukowe oraz bony na wybrane przez siebie publikacje IPN (książki, płyty DVD, gry planszowe). Nauczyciele-opiekunowie laureatów I miejsca również zostaną uhonorowani nagrodą pieniężną oraz publikacjami książkowymi.

Formularz rejestracyjny do konkursu dostępny jest na stronie www.olimpiadasolidarnosci.pl.

W IV edycji konkursu wzięło udział 530 szkół oraz ponad 3 tysiące uczniów klas drugich liceum i trzecich technikum z całego kraju.

Celem konkursu jest pogłębienie wiedzy historycznej młodzieży szkół ponadgimnazjalnych, obejmującej okres historii Polski na tle historii Europy i świata lat 1970-1990.

Historia tak, polityka nie, to hasło, które od I edycji przyświeca realizacji Olimpiady - mówi Danuta Kobzdej, prezes Fundacji Centrum Solidarności, organizatora konkursu. Na etap szkolny komisja konkursowa przygotuje zestaw pytań podstawowych, na które odpowiedź powinien znać każdy kto kończy szkołę średnią i wkracza w dorosłe życie. Zachęcam nauczycieli do skorzystania z możliwości sprawdzenia wiedzy swoich uczniów na temat wydarzeń ludzi i miejsc, które odegrały ważną rolę w dochodzeniu Polaków do wolności. Temu właśnie służy etap szkolny konkursu. Etap wojewódzki jest już rywalizacją na wyższym poziomie znajomości historii Polski. W jego organizacji pomagają nam partnerzy organizacyjni- jednostki samorządowe 16 województw Polski.

Finał V edycji realizowany będzie w czerwcu 2018 roku w Katowicach.

Patronami medialnymi V edycji na chwilę obecną są: Onet, Grupa Polska Press i TVP Katowice.

Rejestracja szkół potrwa do 15 listopada 2017 r. Etap szkolny odbędzie się 28 listopada 2017 roku o godz. 10.00. Po więcej informacji zapraszamy na stronę www.olimpiadasolidarności.pl oraz na profil na Facebooku: https://www.facebook.com/olimpiadasolidarnosci/

Szczegółowych informacji udzielają koordynatorzy Olimpiady Solidarności z Fundacji Centrum Solidarności:

Patrycja Maria Marczuk Anna Krzemińska

+48 | 58 308 43 28 +48 | 58 308 43 28