AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Uznanie dla strażaków
2017-10-03
W minionym tygodniu, Komisja Międzyzakładowa NSZZ "Solidarność" Pożarnictwa Wielkopolski zorganizowała uroczyste zebranie, świętując w gronie zasłużonych strażaków 25-lecie Państwowej Straży Pożarnej.

Jak powiedział nam przewodniczący komisji Tomasz Lewandowski, myśli organizatorów nakierowane były głównie na uhonorowanie długoletniego działacza NSZZ "Solidarność" z Komendy Miejskiej PSP w Kaliszu, zasłużonego strażaka, starszego ogniomistrza – Henryka Maślaka,

Z wielką przykrością przyjęliśmy wiadomość, że nagłe zdarzenie uniemożliwiło koledze Henrykowi uczestnictwo w naszym święcie – ujawnił Tomasz Lewandowski. Mamy nadzieję, że specjalnie przygotowana niespodzianka, pamiątkowy prezent zostanie wręczony w nieodległym czasie, w trakcie wyborów w organizacji oddziałowej w Kaliszu.

Na uroczystości, w gronie komendanta i strażaków z całego województwa wielkopolskiego nie zabrakło przedstawicieli organizacji oddziałowych, zarejestrowanych w naszym Regionie. Przedstawiciele trzech komend PSP: miejskiej z Kalisza, powiatowej z Ostrowa Wielkopolskiego i Pleszewa reprezentowali godnie swoich kolegów, członków NSZZ "Solidarność".

Wśród osób uhonorowanych znalazł się aspirant sztabowy, starszy Dyżurny Stanowiska Kierowania – Bogumił Goździk z KP PSP w Ostrowie Wielkopolskim, pełniący funkcję z-cy przewodniczącego Komisji Oddziałowej w Ostrowie Wielkopolskim.

Uroczystość stała się również okazją do publicznego podziękowania Piotrowi Pietrusze z organizacji oddziałowej w Kaliszu, za lata pracy i działalność na rzecz Straży i NSZZ "Solidarność". Awans zawodowy na stanowisko z-cy komendanta KP PSP w Turku oderwał dotychczasowego przewodniczącego Komisji Oddziałowej „od Kalisza”, ale nie spowodował rezygnacji z NSZZ "Solidarność". Idee „Solidarności” Piotr będzie teraz wdrażał w nowym miejscu pracy. Powodzenia.

Spotkanie zakończono wręczeniem okolicznościowych medali wydanych z okazji 25-lecia Państwowej Straży Pożarnej oraz uroczystą kolacją.

(ew)

Zdjęcia: Mariusz Walkowiak