AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
NordGlass w Brukseli
2017-07-10
Podczas europejskiego forum AGC powstała polsko-wegiersko-czeska grupa wsparcia, której celem ma być wspólne działanie na rzecz wyrównania płac w europejskich spółkach zrzeszonych w AGC

W Brukseli odbyło się Euroforum grupy AGC  Automative Glass Div. Europe – potentata na rynku europejskim w segmencie produkcji szyb samochodowych. Jednym z przedstawicieli polskich związków zawodowych był Karol Morgiel przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” NordGlass. Delegaci z różnych krajów UE pracujący w spółkach należących do grupy AGC wymieniali się doświadczeniem i dyskutowali o problemach, z którymi spotykają się w swoich zakładach pracy. Karol Morgiel zwrócił uwagę Jean’a Paul’a Meunier, prezesa Automotive Glass Div. Europe na problemy pracownicze w Nordglass. Jak się okazuje z podobnymi trudnościami borykają się również  w Hiszpanii, o czym wspomniał Juan Carlos Garcia Blanco, delegat z Hiszpanii. Owocem rozmów z przedstawicielami pracowników europejskich spółek AGC jest nowo powstała tzw. grupa wsparcia dla pracowników  Polski, Czech i Węgier. Podczas Euroforum Karol Morgiel wystąpił w imieniu tych pracowników do zarządu AGC  z wnioskiem o przygotowanie planu, którego celem będzie stopniowe zrównanie płac do poziomu wynagrodzenia jakie otrzymują pracownicy zatrudnieni w spółkach usytuowanych w zachodniej części Europy np. w Niemczech.
Euroforum odbyło się 30 czerwca br. w Brukseli.