AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Dymanie drezyn w Wieruszowie
2017-07-06
W Wieruszowie odbyły się II Mistrzostwa Polski Kolejarskiej Solidarności w Wyścigach Drezyn Ręcznych, w których wzięli udział kolejarze z całej Polski

II Mistrzostwa Polski Kolejarskiej Solidarności w Wyścigach Drezyn Ręcznych

Wyścigi drezyn ręcznych na stałe zagościły w kalendarzu imprez Zakładu Linii Kolejowych  W ostatni czerwcowy weekend odbyły się II Mistrzostwa Polski Kolejarskiej Solidarności w Wyścigach Drezyn Ręcznych, w których wzięli udział kolejarze z całej Polski

Już po raz drugi kolejarska Solidarność zorganizowała w Wieruszowie Mistrzostwa Polski Kolejarskiej Solidarności w Wyścigach Drezyn Ręcznych. Impreza ta która przywróciła do życia od dawna nieużywane  na kolei ręczne drezyny,  zdobywa coraz większą popularność wśród Solidarności kolejarskiej. W tym roku do rywalizacji stanęły w sumie 22 drużyny – 16 męskich i mieszanych oraz 6 żeńskich. W sobotnie popołudnie 24 czerwca na bocznicę kolejową  w Wieruszowie zjechali kolejarze m.in.  z Warszawy, Katowic, Krakowa, Poznania, Białegostoku, Wrocławia, Ostrowa Wlkp. a nawet Gdyni.

Najlepszą drużyną męską zmagającą się w wyścigach drezyn ręcznych na torach równoległych na dystansie 200 m okazała się ekipa Lux Torpeda z ZLK w Łodzi, natomiast pierwsze miejsce w rywalizacji pań  zdobyła  drużyna o wdzięcznej nazwie Rodzynki z ZLK w Ostrowie Wielkopolskim.

Wszyscy uczestnicy zawodów otrzymali pamiątkowe medale i dyplomy a nagrodą główną dla mistrzów Polski w dymaniu drezyn ręcznych był pobyt w ośrodku wypoczynkowym. Przewodniczący Zarządu Regionu ufundował Puchar dla Najsympatyczniejszej Drużyny, który powędrował do  zawodników z Urzędu Transportu Kolejowego Katowice. Oprócz wyścigów na drezynach można było spróbować swoich sił w pchnięciu klockiem hamulcowym od wagonu towarowego lub przejechać się rowerem szynowym, a także jednym z wehikułów skonstruowanych przez miłośników drezyn.

Jak podkreślali uczestnicy wyścigów drezyn najważniejsza była nie rywalizacja a dobra zabawa  i integracja braci kolejarskie, dlatego impreza przypominała raczej piknik rodzinny a nie zawody sportowe. Organizatorzy zadbali o atrakcje dla najmłodszych. Nie zabrakło także wielu tradycyjnych przysmaków jak np. chleb ze swojskim smalcem, potraw z grilla i oczywiście przepysznej grochówki.